. Home

 . Foto's

 . Ecuador

 . Het project

 . Gastenboek

Weblog  Arnoud Festjens verblijft een jaar in het educatief centrum Inti Sisa in Guamote (Equador). Wat hij beleeft en vooral hoe kan u hieronder lezen.

 

Cuatrero azotado en Chimborazo

Woensdag 29 augustus, 13.00 uur. De zon schijnt, ik zit op de patio voor het gastenhuis een broodje tonijn te eten, op de hoek heeft Christian zijn stereo-installatie geëtaleerd. La Vecinita, de nieuwe reggeatonhit van Vico C, weerklinkt luid door de straten van Guamote. Volgende week zit het toeristisch hoogseizoen erop, ik geniet even van een korte pauze alvorens met een Joker-reisgroep naar de tweede refuge van Chimborazo, Ecuadors? hoogste vulkaan (6310 mbzn), te vertrekken.

De voorbije maand is er veel gebeurd en werd er hard gewerkt in Inti Sisa. De week na mijn aankomst in Guamote vonden de lokale kantonalisatiefeesten plaats, een week lang optochten, lokale missverkiezingen, optredens, stierengevechten en outdoor-buurtfuiven met teveel canelazo (de lokale sterke drank, op basis van uit suikerriet gedestilleerde alcohol en kaneelthee) en foute cumbias. Dé ideale gelegenheid om veel ?oude? bekenden tegen het lijf te lopen en glaasjes te heffen op mijn plotse terugkeer; een langgerekte kermis, weliswaar zonder botsauto?s of schietkramen maar mét frietkoten en veel, heel veel volk. Tijdens en na het feestgedruis echter dienden er ook toeristen ontvangen en begeleid te worden. Ons gastenhuis draait op volle toeren, we raken steeds bekender bij het grote publiek, en het feit dat de mensen in ruil voor een goede service geld kunnen uitgeven voor het goede doel blijkt een voltreffer.

Na een jaar pauze is het zicht vanop de Chimborazo nog altijd even wondermooi, zijn de stilte en de wijdse natuur tijdens de fietstocht nog even adembenemend en zijn onze paarden nog steeds even mak. Het mooiste compliment dat bezoekers me kunnen geven is dat ik zo vlot omga met de ?locals?. Het klopt dat het Spaans al lang geen rem meer vormt om een goed gesprek aan te knopen. De mensen uit het dorp en het kanton kennen Inti Sisa en tonen zich steeds bereid om een praatje te slaan met de gringitos die er werken of op bezoek komen. Ons gastenhuis hanteert de slogan ?Doe eens iets uniek en wijk af van de platgelopen toeristische paden?. Ik meen dat we deze slagzin ook perfect kunnen rechtvaardigen, dat we toeristen de mogelijkheid bieden een blik te werpen op het leven van de inheemse bevolking van Guamote, zowel de positieve als de minder mooie kanten ervan. Eén van die minder mooie kanten (alhoewel...) werd vandaag breed uitgesmeerd in El Comercio, de grootste krant van Ecuador. Een kort fragment ter illustratie...

Un supuesto cuatrero fue azotado en Chimborazo.
(El Comercio, 29 de Agosto 2007)
(?Verdachte veedief gekastijd in Chimborazo.?)

La comunidad de Pull San Pedro (Cantón Guamote, Provincia de Chimborazo) castigó con un baño de agua fría, ortigada y 20 latigazos a Delfín C., de 67 años, acusado de robar ganado. Ayer, [?], los comuneros dieron 72 horas a su familia para que lo retiren del pueblo, de lo contrario lo enterrarían vivo.
El supuesto ladrón fue aprendido [?] ayer, al tratar de huir conjuntamente con otros tres presuntos delincuentes cuando intentaban de llevarse cuatro cabezas de ganado.[?] El pueblo se levantó e inició la persecución. Tres de ellos escaparon en un camión que esperaba a seis kilómetros.
Delfín C. fue llevado hasta la plaza de Pull San Pedro. Los indígenas [?] lo acusaron de abigeato y le encerraron en un calabozo cercano a la cancha principal. [...]
Luego de una hora de deliberaciones, el pueblo aprobó que el hombre se quedará únicamente en ropa interior; para de ahí bañarlo en agua fría, ortigarlo y castigarlo con un fuete [...].

Het gebeurt wel vaker dat indígenas een (vee)dief op heterdaad betrappen, opsluiten en straffen. Inheemse gemeenschappen hanteren een eigen rechtspraak, waarmee de ?officiële? instanties zich niet of nauwelijks bemoeien. Delfin C., de ?dader? waarvan sprake in het artikel, had minder geluk dan zijn drie kompanen die wisten te ontsnappen. Hij werd opgesloten en berecht door leden van de gemeenschap van Pull San Pedro, één van de gemeenschappen van het kanton Guamote. Nadat hij schuldig werd bevonden van het stelen van vier koeien, werd hij veroordeeld tot 20 zweepslagen, het onderdompelen in ijskoud rivierwater en een kastijding met netels door de leden van de gemeenschap. Ondertussen heeft zijn familie 72 uur de tijd gekregen om hem te komen ophalen; gebeurt dat niet, dan wordt gedreigd met het levend begraven van Delfin (al wist Juanita, onze kokkin, me deze morgen te vertellen dat de dader intussen werd uitgeleverd aan de politie van Guamote, wellicht omwille van de media-aandacht die deze zaak toebedeeld kreeg).

Het lezen van dit artikel deed me terugdenken aan iets wat me twee jaar geleden is overkomen, terwijl ik op fietstocht was met enkele toeristen. Op een bepaald ogenblik versperden inheemsen van de gemeenschap van Atillo ons de weg; we moesten blijven staan en toekijken hoe iemand van de gemeenschap publiek gestraft en vernederd werd. De beschuldigde had overspel gepleegd en was betrapt door zijn echtgenote, die van hem wilde scheiden. De zaak was voorgelegd aan de gemeenschap, die beslist had dat het echtpaar niet mocht scheiden, maar dat de man wél een publieke straf moest krijgen. En zo geschiedde... Blootvoets en met ontbloot bovenlijf diende de overspelige een parcours over grint en kiezels af te leggen, omringd door mannen te paard die hem zweepslagen toedienden. Eenmaal de ?finish? bereikt te hebben mochten alle aanwezigen een steen oppakken en naar de beschuldigde werpen. Daarna lieten de inwoners van Atillo ons opnieuw door.

Een blik op het leven van de inheemsen... Wat ik occasioneel te zien krijg en meemaak spreekt tot de verbeelding, zo hard dat België soms nóg verder weg lijkt dan het al is, een andere wereld. Ik heb het krantenartikel al uitgeknipt en opgeborgen, zodat ik het jullie in het najaar kan laten zien (mét foto?s!).

Hou jullie goed allemaal, tot schrijfs.
Groeten,

Arnoud.

geplaatst: 31.08.2007 | uw gedacht
naam: guy
[mail]
comment: Die vrouw van Atillo die scheiden wilde, staat die niet mooi en sereen geschilderd en vereeuwigd op de muur van het kerkje van die plaats?
04.09.2007 @ 17:02:30© 2020 - powered by wijgmaal.be - design by e-visible